ديپلمات پيشين و کهنه کار آمريکا در خاورميانه در گفتوگو با خبرگزاري فارس اظهار داشت، منطقه ملتهب و خروشان است و با وجود برجام احتمال شکل گيري ائتلاف جديد وجود دارد.
به گزارش
سلام لردگان؛ به نقل از
فارس- سيد رضا پيراسته؛ «ريچارد . دابليو مورفي» ديپلمات پيشين کهنه کار آمريکايي با 34 سال فعاليت در حوزه خاورميانه و کشورهاي عربي در سالهاي جنگ ايران و عراق سفير آمريکا در عربستان سعودي بود و سپس معاون وزير خارجه آمريکا در امور خاورميانه شد. مورفي اينک با شرکت در شبکههاي «بيبيسي»، «سيانان»، «فاکس نيوز» به تحليل درباره رويدادهاي جهان به ويژه خاورميانه ميپردازد. وي عضو هئيت امناي دانشگاه آمريکايي «بيروت» در لبنان نيز است. ريچارد مورفي علاوه بر زبان انگليسي به زبانهاي عربي و فرانسوي نيز تسلط دارد .
مورفي در اينگفتوگو تاکيد کرد، در مراسم حج نقصانهاي بسياري وجود داشت و خيلي بعيد است مقامهاي سعودي مديريت حج را با کميتهاي متشکل از کشورهاي مسلمان پذيرا باشند. مشروح اين گفتوگو به شرح ذيل تقديم خوانندگان گرامي ميشود:
فارس: شما دولت فعلي عربستان سعودي را با دولت قبلي چگونه ارزيابي ميکنيد؟ دلايل مخالفت اين کشور با ايران بعد از انقلاب اسلامي چيست؟
رچارد مورفي: البته من با مسئولان فعلي دولت سعودي برخوردي نداشتم جز يک مورد که با «ملک سلمان» پادشاه فعلي در سمت استاندار رياض سالها قبل ديدار داشتم. خاندان سلطنتي با مديريت خود حکومت را به آرامي از «ملک عبدالله» به ملک سلمان انتقال دادند و «محمد بن نائف» نيز وليعهد جديد اين کشور شد. درباره خصومت رياض با تهران نيز بگويم سخنان برخي سران ايران در دهه اول انقلاب و حمله به سران کشورهاي مسلمان ( عربستان سعودي) و منتسب کردن آنها به لفظ «فاسد» موجب تند شدن روابط عربستان سعودي با جمهوري اسلامي شد. ظنين شدن مقامهاي عربستاني به ايران در ماجراي بمبگذاري يک پادگان نظامي در شهر ظهران عربستان در دهه نود نيز بر اين مورد افزود.
فارس : نظر شما درباره سوء مديريت عربستان سعودي در برگزاري مراسم حج چيست؟ آيا بهتر نيست که مراسم عبادي حج با مديريتي متشکل از کشورهاي اسلامي برگزار شود؟
ريچارد مورفي: در مديريت مراسم حج نقصانهاي بسياري وجود داشتند که اينک در دست بررسي هستند. خيلي بعيد است که مقامهاي سعودي مديريت حج را با کميتهاي متشکل از کشورهاي مسلمان پذيرا باشند.
فارس: نظر شما درباره ائتلاف ايران و روسيه در عمليات عراق و سوريه چيست؟
ريچارد مورفي: قضاوت در اين زمينه البته دشوار است. «ولاديمير پوتين» رييس جمهور روسيه ميگويد اين رهبري سوريه است که بايد براي مردم اين کشور تصميم گيرد. مسکو و تهران در حالي هر کدام به دنبال متقاعد کردن منتقدان خود درباره رهبري بشار اسد هستند که همزمان نيز ميگويند در برهه فعلي جايگزيني براي اسد وجود ندارد.
فارس: آيا شما موافقيد که مشارکت نظامي روسيه در منطقه نقش نيروهاي ائتلاف را کمرنگ کرده است؟ وجود 2 نيروي امنيتي موازي هم که اينک در خاورميانه شاهد هستيم چه تبعاتي خواهد داشت؟
ريچارد مورفي: تلاشهاي دولت آمريکا براي ايجاد اتحاد بزرگتر بين احزاب و مقامهاي نظامي و سياسي هم در عراق و هم سوريه موفقيتي نداشته است. روسيه نيز اينک با نيروي هوايي خود وارد عرصه شده که سناريو را گستردهتر و به درگيري نظامي طولاني منتهي ميکند . در سوريه البته، بيشک حکومت اين کشور را اميدوار بر اين باور کرده که نوسانات جنگ به نفعش ميباشد. البته اين مداخله حس اتحاد را نيز بين مخالفان حکومتي برانگيخته است.
فارس: آيا اين بحث درست است که پوتين در فکر گسيل ارتش خود به قلمروي شوروي سابق است و در عين حال نيز با نفوذ آمريکا در خاورميانه رقابت ميکند؟
ريچار مورفي: به نظر ميرسد بهره بردن از اوضاع اوکراين و بازگشت نفوذ روسيه در خاورميانه از جمله اهداف پوتين است. او از لطمه زدن به اعتبار آمريکا احساس پشيماني نميکند.
فارس: همکاري مشترک احتمالي داعش و القاعده را عليه ايران چگونه ميبينيد؟
ريچارد مورفي: هم داعش و هم القاعده اولويتشان مبارزه با کشورهاي سني جهان عرب است. ايران نيز شايد هدف ثانويه آنها بوده و باشد.
فارس: ساختار منطقه را بعد از برجام چگونه ارزيابي ميکنيد؟ آيا شکلگيري بلوکهاي جديد در منطقه چون ترکيه و عربستان سعودي ممکن است؟
ريچارد مورفي: منطقه ملتهب و خروشان است . احتمال شکل گيري ائتلاف جديد وجود دارد اما با وجود تقسيم بنديهاي سياسي و اقتصادي موجود پيش بيني نسبت به دوام چنين حلقه اتحادي عاقلانه نيست.
فارس: ايران در حال خريداري جنگ افزار نظامي از روسيه و چين براي تقويت بنيه نظامي بعد از برجام است. شما چه نظري در اين زمينه داريد؟
ريچارد مورفي: روسيه و چين هر دو مايل به سهم بردن از بازار نظامي و غير نظامي ايران هستند. ايران نيز مشتاق به تقويت خود است. کشورهاي غربي نيز زماني که پيشرفت در اجراي برجام را شاهد باشند، مايل به فروش تسليحاتشان به ايران هستند.
فارس: گفته ميشود رشد قدرت نظامي ايران اثراتي را بر تعادل ژئو پلتيکي منطقه ميگذارد. آيا شما با اين مسئله موافق يا مخالف هستيد؟
ريچارد مورفي: قدرت نظامي در هر حال هميشه عاملي در امور ژئو پلتيکي است. امروزه زرادخانه کشورهاي عرب حاشيه خليج فارس وسيعتر از ايران است. سوء ظن دال بر اينکه ايران با جاه طلبي خواهان اعمال سلطه بر اين کشورها است بر تلاشهاي جمهوري اسلامي در جا انداختن اين موضوع که تنها در حال افزايش بنيه نظامياش ميباشد سايه افکنده و اعراب اين مسئله را اشتياق ايران در اقدامهاي توسعه طلبانه ميدانند.
فارس : به عنوان آخرين سئوال و تشکر بابت شرکت در اين گفتوگو، آيا ميتوان ايران را بزرگترين نيروي موشکي خاورميانه نام نهاد؟
ريچارد مورفي: ايران را ميتوان قدرت موشکي در حال رشد خواند اما من فاقد اطلاعات براي قضاوت درباره قياس توان موشکي ايران با رقبيش، يعني اسرائيل هستم.
انتهاي پيام/م